Мистецтво руки і ножа

Ка́рвінг (від англ. carve — різати, вирізати) — мистецтво художнього різання по овочах і фруктах, яке зародилося багато років тому на Сході, й за десятки століть стало частиною національних традицій.

yt_qOKqf_nI zBdUhGdAHqw

Мистецтво фігурного різання по фруктах і овочах зародилося в Таїланді. У тайському суспільстві існує історія, згідно з якою, в 1364 році молода дівчина прикрасила вирізаними з фруктів і овочів квітами плавучу лампу для Королівського Фестивалю. Король високо оцінив її творчість і проголосив фігурне різання по фруктах і овочах культурною спадщиною Таїланду, яким зобов’язана володіти кожна жінка. За тисячі років воно поширилося по всьому Далекому Сходу та ,передаючись із покоління в покоління, стало частиною національних традицій багатьох країн.

69ggbswIdW8 0cCREl97OHA

Тайські ж майстри сотні років вирізають з фруктів і овочів квіткові композиції. І це не дивно – адже в державній символіці Таїланду повсюдно присутня орхідея та інші квіти.

Y-B521XfzMM lOR1eWfOFy4

Майстри виконують свої прикраси, використовуючи, в основному, тайський ніж (маленький ніж з вигнутим лезом і опущеним вістрям) і різні різці. Робота ця довга і копітка, тому й вироби у тайських майстрів виходять більш витончені та вишукані. Кулінарні традиції Таїланду наповнені духовною красою, витонченістю і фантазією, яка відображає спосіб життя цього народу. Всі повагу та увагу, яку надає майстер гостям, виражається в досконалості прикрас, створюваних ним для святкового столу.

eo8srRNXHpU  rfByUSjQWhQ

Мистецтво карвінгу набуло чималого попиту і поширилося фактично в усіх куточках світу. Так, наприклад, розрізняють європейський і азіатський карвінг.

«Європейський карвінг» — це не більше, ніж карвінг по овочах і фруктах, які ростуть у Європі. «Європейський» карвінг застосовують для створення прикрас з редьки, редиски, буряків, моркви, болгарських і гострих перців, кабачків, гарбуза, баклажанів, цибулі, капусти.

kwXZvGYBpA4 TNg052rT1Oo qyahoAx6LG0 Vt6RDhPHMNc

Майстри азіатського мистецтва використовують кавуни, дині, папайю, авокадо, манго, на яких вирізують ажурні візерунки.

eb04DJHMekY cfOfa4NSjgQ

У різних східних країнах карвінг з овочів грунтується на різних технічних прийомах. Приміром, дуже схожі китайська і японська техніки: в них використовуються зображення тварин, людей та ієрогліфів. Домінують малюнки з драконами, бойовими сценами і вітальні написи. Майстри творять свої шедеври за допомогою великої кількості трафаретів, формочок і виїмок.

xeCKa-7QzIw kB0OaeDNohM

Розглядаючи складні і ретельно виконані вироби майстрів карвінгу враховуйте, що вони призначені для прикраси виставок або дуже дорогих банкетних столів, тобто, як і квіти на столі, більш призначені для насолоди зору, а не для вживання в їжу. Та й навряд чи у когось підніметься рука знищити такі шедеври кулінарного мистецтва!

© Ружецька Анастасія

Advertisements

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s